Otso Norblad 335

Kuntavaaliehdokas, Turku, Vasemmistoliitto
Alas autojen ylivalta!

Huom.! Tämä sivu on tehty vuoden 2025 kuntavaaleihin, jotka pidettiin 13.4.2025.

Ketä Otso?

Otson vaalikuva.

Olen 32-vuotias junantuoma nuorukainen Vasaramäestä. Muutin Turkuun vuonna 2014 opiskelemaan suomen kieltä Turun yliopistossa. Kymmenessä vuodessa olen kotoutunut niin hyvin, että käytän lounaissuomalaista imperfektiä (mää nukkusi, hän sanos) lähes päivittäin. Työkseni kotoutan aikuisia maahanmuuttajia Turkuun opettamalla suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa. Vapaa-ajalla harrastan pöytäroolipelejä. Lisäksi teen politiikkaa Turun Vasemmistoliiton hallituksen jäsenenä ja Etelä-Turun Vasemmistoliiton puheenjohtajana.

Turusta on tullut minulle rakas kotikaupunki, mutta näen myös kaupungin ongelmakohdat. Kaupunkikehityksessä Turku on jäänyt pahasti jälkeen pääkaupunkiseudusta ja Tampereesta. Asuinalueiden ja koulujen segregaatio eli eriytyminen on Turussa Suomen suurinta. Siksi lähdin ehdolle kuntavaaleihin, jotta voin edistää tasa-arvoisempaa, toimivampaa ja turvallisempaa kaupunkia kaikille – ei harvoille!

Otson vaaliteemat

Kevyt liikenne

Turkulainen liikennesuunnittelu ja liikennekulttuuri on usein vaarallista, suorastaan vihamielistä pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Turku tarvitsee kattavan, yhtenäisen ja toimivan pyörätieverkoston. Risteysten ja suojateiden turvallisuutta on parannettava. Jalkakäytävien pitää olla esteettömiä myös pyörätuolia, rollaattoria tai muita apuvälineitä käyttäville. Kaupunkiympäristön tulee olla miellyttävää sekä kannustaa jalankulkuun ja pyöräilyyn – lihasvoimin liikkuminen on hyväksi ympäristölle ja edistää myös kansanterveyttä!

Kasvatus ja koulutus

Turun kouluihin ja päiväkoteihin tarvitaan riittävästi henkilökuntaa ja oppimisen tukea, toimivat tilat ja sopivat ryhmäkoot. Koulujen segregaatiota ja eriarvoistumista vastaan tulee taistella kaikin mahdollisin keinoin. Ammattikouluissa on oltava riittävästi lähiopetusta, jotta opiskelijoilla on valmistuessaan hyvä käytännön ammattitaito. Turussa opettajat saavat pienempää palkkaa kuin muissa suurissa kaupungeissa – kasvatuksen ammattilaiset on nostettava palkkakuopasta heti!

Kotoutuminen

Maahanmuuttajien onnistunut kotoutuminen ehkäisee syrjäytymistä, segregaatiota ja rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä. On tärkeää, että kotoutumisen palvelut ovat saatavilla heti alkuvaiheessa.

Vuodenvaihteessa vastuu kotoutumispalveluiden järjestämisestä siirtyi ely-keskuksilta kunnille tai työllisyysalueille. Tärkein palvelu on kotoutumiskoulutus, jota tarjotaan työvoimapoliittisena koulutuksena maahanmuuttajille, jotka ovat ilmoittautuneet työttömäksi työnhakijaksi. Koulutuksessa opiskellaan suomen kieltä ja kulttuuria, yhteiskuntatietoutta ja työelämätaitoja. Koulutukseen kuuluu myös työharjoittelu, ja osallistujat saavat ohjausta ammatinvalintaan ja työnhakuun. Koulutusta tuottavat työllisyysalueen kilpailuttamat yritykset.

Vaikka vastuu kotoutumiskoulutuksen järjestämisestä on nyt työllisyysalueella, määrärahat tulevat valtiolta. Nykyinen hallitus leikkaa kotoutumisesta merkittävästi. Samaan aikaan työttömien maahanmuuttajien määrä on kasvanut, eli koulutukseen olisi entistä enemmän tulijoita. Työllisyysalueen valitettava tehtävä on siis jakaa niukkuutta. Tarjottavia palveluita joudutaan varmasti priorisoimaan, jolloin on tärkeää, että päätöksentekijöillä on vankka käsitys kotoutumisen todellisuudesta.

TE-palveluiden uudistuksen seurauksena jonot kotoutumiskoulutukseen ovat kasvaneet jopa vuoden mittaisiksi. Työllisyysalueen on nyt saatava homma rullaamaan. Jonot on purettava mahdollisimman nopeasti. Tehokkaan kotoutumispolitiikan toteuttaminen vaatii tiivistä yhteistyötä kaupungin ja työllisyysalueen, kotoutumiskoulutuksen järjestäjien, vapaan sivistystyön oppilaitosten sekä järjestökentän välillä.

Kaupunki voi myös kannustaa ja tukea suomen kielen oppimista työpaikoilla sekä harrastustoiminnan parissa. Selkokielistä ja aidosti monikielistä viestintää tulee kehittää – englanti ei palvele kaikkia maahanmuuttajia. Monikielinen viestintä voi auttaa kotoutumisen alkuvaiheessa ja varmistaa sen, että kuntalaiset saavat luotettavaa tietoa kunnan palveluista. Selkokielinen viestintä taas tukee suomen kielen taidon kehittymistä – ja palvelee suomenoppijoiden lisäksi muitakin selkokielen käyttäjiä. Tavoitteena pitää tietysti olla riittävä kielitaito, jolla pystyy toimimaan arkielämässä itsenäisesti.

Tutustu myös Turun Vasemmiston kaupunkiohjelmaan (pdf).

Vaalikoneet

Voit tutustua ajatuksiini myös vaalikoneissa.

Ota yhteyttä

Kysymykset, palautteen ja vihapostin voi lähettää osoitteeseen otso.norblad@outlook.com.